Motorlu Taşıtlar Vergisi, mahkeme harç borcu, trafik cezası, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borcu, sigara cezası, köprü kaçak geçiş dahil hemen hemen tüm borç ve cezalar için e-haciz yapıldı. Bu durum da e-hacize maruz kalan tüketicilerin bankalardaki paralarını çekmelerini hızlandırdı.
E Haciz Nedir? Elektronik haciz uygulaması, 6183 sayılı yasanın 62. maddesine eklenen hüküm gereğince ve yine aynı yasanın 79. maddesi hükmü gereğince borçlu mükelleflerle ilgili bunların banka hesaplarına uygulanan bir haciz yöntemi olarak biliniyor. Kesinleşen ve ödenebilir duruma gelen bir kamu borcu hakkında ödeme emri tebliğ edilmeden bu konuda mükellefin banka hesaplarına elektronik haciz uygulanmıyor.
E Haciz nasıl uygulanıyor?
E-haciz uygulanabilmesi için vergi daireleri borçlu mükelleflere 6183 sayılı kanunun 55. maddesine uygun ödeme emri tebliğ ediliyor. 6183 sayılı kanunun 55. maddesine uygun olarak kendisine ödeme emri tebliğ edilen amme borçlusu bu ödeme emrine karşı 7 gün içerisinde mal beyanında bulunulması gerekiyor. Bulunulmadığı takdirde ödeme emri kesinleşiyor. Kesinleşen ödeme emrinden sonra her vergi dairesi borçlu mükelleflerinin unvanı, adı soyadı, kamu borcunun türü, tutarı, yılı, vadesi, vs bilgileri liste halinde elektronik ortamda bağlı bulundukları Vergi Dairesi Başkanlıklarına bildiriyor.
Vergi Dairesi Başkanlıkları/Defterdarlıklar bu listeyi elektronik ortamda Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'na iletiyor. Gelir İdaresi borçlu mükellefleri için Türkiye çapındaki bankaların genel müdürlüklerine bildiriyor. Banka Genel Müdürlükleri, kendilerine gelen kamu borçlusu listelerindeki bilgilere göre elektronik haciz işlemi uygulayabiliyor. Bu aşamada e-haciz yapılan banka hesaplarından para çekmek mümkün olmuyor.
Hesaplarınızda e-haciz olup olmadığını sorgulamak için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz.
https://www.turkiye.gov.tr/gib-intvrg-banka-hesaplarina-uygulanan-elektronik-haciz-sorgulama