Kasırlar, konaklar, köşkler diyarı İstanbul son 60 yılda gecekondular beldesine dönüştü. Yeşilin yerini hızlı betonlaşma ve çarpık kentleşme aldı. Sonra hızla yükselen gökdelenler, kağıt bloklar silüeti örterek maviyi de yok etmeye başladı.
Normalde gökdelenlerin şehrin tarihî semtlerinden çok uzak yörelere yapılması gerekiyordu. Tarihî şehirde sanayi kurmak gibi şehrin orijinal dokusuna zarar veren girişimler yapıldı. İstanbul'un her yerinde sanayi bölgeleri, fabrikalar yükselmeye başladı.
Yalnız toprak değil gökyüzü ve deniz de kirletildi. Boğaz ve Marmara Denizi bir sürü türlü türlü atığın yer aldığı kirli su birikintileri haline düştü. Geçen yıl İstanbul boğazının yüzeyinden 4 Bin 357 m3 katı atık toplandı. Boğaz yüzeyinden en çok; pet şişe, içecek kutusu ve bez atıklar çıktı.
500 yıla yakın Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapan İstanbul'un son 50-60 yılda yaşadığı değişim hayrete düşürüyor. Şimdilerde şehrin her tarafında beton yapılar peş peşe yükseliyor. Markalı konut projeleri birbiriyle yarışıyor. İstanbul’u bu şekilde dünya şehri hâline getirmeye çalışıyoruz.
İşte 2013 verilerine göre İstanbul'un orman durumu...
İstanbul'un orman durumu
Normal Orman Alanı (Ha) 224.963,4
Bozuk Orman Alanı (Ha) 15.285,0
Toplam Ormanlık Alan (Ha) 240.248,4
Ormansız Alan (Ha) 292.105,0
Genel Alan (Ha) 532.353,4