Diş kontrolü için doktora başvurduğunuzda sizden duruma göre röntgen isteyebilir. Çünkü röntgen dişin bütün bölümlerini ayrıntılı olarak gösterir ve en ufak rahatsızlığın gözden kaçmamasını sağlar.
Diş çürüklerinin en erken belirtisi; dişlerin sıcak, soğuk ve tatlı yiyecek ve içeceklere karşı verdiği tepkidir. Bu yiyecekleri yediğinizde dişiniz hemen ağrır. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda hemen doktora başvurmanız gerekli. Çünkü bu çürüklerin derhal dişlerden alınması gerekiyor.
Doktor çürüyen bu kısımları dişinizi oyarak temizler ve yerine dolgu yaparak kapatır. Gelişen teknoloji ile bu dolgu maddesi sadece dişinize tutunur. Dolgu yapmanın en önemli kuralı iyi bir oyuk (kavite) açmaktır. İkincisi ise dişin eski şeklini verdirebilmek.
Diş dolgusu yaparken kullanılan maddeler hangileri?
Amalgam diş dolguları (Metal Dolgular)
Görünümü estetik olmamasına rağmen dayanıklı ve fiyatı daha uygun olması bakımından metal dolgular daha çok tercih ediliyor. Amalgam dolgunun %70 i gümüş, % 23 ü kalay ve diğer kısımları çinkodan oluşuyor. Karışım diş doktoru tarafından hazırlanıyor. Günümüzde azı dişler için kullanılan en uygun dolgu çeşidi olan metal dolgular, son zamanlarda yerini kompozit dolguya bırakmaya başladı.
Porselen Simanlar dolgular, Kompozitler
Porselen dolgular, daha çok ön dişlerde yapılan dolgu işlemlerinde kullanılıyor. Estetik görünüyor fakat metal dolgular kadar kadar dayanıklı olmadığı belirtiliyor. Kompozitler ise diş renginde üretildiği için estetik bir görünüme sahip. İlk başlarda pek dayanıklı olmadıkları halde son zamanlarda dayanıklılığı artırıldı. Porselen dolgular günümüzde arka dişlerde de kullanılabiliyor.
Diş dolgusu fiyatları ne kadar?
TDB 2014 Yılı Muayene ve Tedavi Ücret Tarifesine göre;
Amalgam dolgu fiyatları : 75 tl ile 115 TL
İnley dolgusu fiyatları: 130 tl ile 170 TL
Kompozit Dolgusu fiyatları : 80 tl ile 120 TL